Międzynarodowy zespół naukowców z Uniwersytetu Edith Cowan, Queen’s University Belfast oraz Uniwersytetu Medycznego w Wiedniu opublikował przełomowe wyniki badań dotyczących wpływu diety na długość życia. Ich wyniki ukazały się na łamach prestiżowego czasopisma Nature Food.
Analizie poddano dane ponad 120 tysięcy osób, obserwowanych przez dekadę. Wyniki są jednoznaczne – dieta bogata we flawonoidy może znacząco obniżyć ryzyko przedwczesnej śmierci.
Flawonoidy to naturalne związki chemiczne z grupy polifenoli, występujące m.in. w jagodach, jabłkach, cebuli, cytrusach, herbacie, kakao, czerwonym winie czy zielonej herbacie. Zawarte w roślinach chronią je przed stresem oksydacyjnym i patogenami, a w organizmie człowieka wykazują działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne i wspierające układ krążenia.
Według badaczy, regularne spożycie flawonoidów na poziomie ok. 500 mg dziennie – czyli np. dwie filiżanki herbaty i porcja owoców – wiąże się z:
- 16% niższym ryzykiem śmierci z jakiejkolwiek przyczyny,
- 10% niższym ryzykiem rozwoju cukrzycy typu 2 i chorób sercowo-naczyniowych.
Autorzy badania podkreślają, że kluczem nie jest jeden konkretny produkt, lecz zróżnicowana dieta roślinna, w której regularnie pojawiają się bogate w flawonoidy składniki.
Wyniki wpisują się w szerszy kontekst badań nad tzw. „niebieskimi strefami” – regionami świata o największym odsetku stulatków – w których dominują racjonalne wzorce żywieniowe, oparte na roślinach, umiarkowaniu i jakości spożywanych produktów.