Szkoła Główna Mikołaja Kopernika

Grzyb shiitake w walce z włóknieniem wątroby

Ekstrakt z grzyba shiitake może hamować włóknienie wątroby. Potwierdzają to badania opublikowane w „American Journal of Physiology-Gastrointestinal and Liver Physiology”. Badania wskazują, że AHCC działa na dwa sposoby, co może być kluczowe w zapobieganiu marskości wątroby oraz nowotworowi tego organu.

Lentinula edodes, szerzej znany jako shiitake (po polsku: twardnik japoński) to gatunek grzyba od tysięcy lat stosowany w kuchni i medycynie krajów Azji Wschodniej.

Badania potwierdziły jego właściwości przeciwnowotworowe, zdolność do obniżania poziom cholesterolu, a także ochronne działanie na wątrobę.

Zespół dr. Hayato Urushima z Graduate School of Medicine na Osaka Metropolitan University zbadał, w jaki sposób AHCC (standaryzowany ekstrakt z hodowanej grzybni Lentinula edodes), chroni wątrobę. Przeprowadzono eksperymenty na myszach, aby sprawdzić wpływ AHCC na włóknienie wątroby. Wyniki wskazują na dwie ścieżki działania ekstraktu:

  1. Redukcja reaktywnych form tlenu (ROS)

Za pośrednictwem białka receptora typu Toll (TLR2), AHCC indukuje cytoglobinę – białko, które zmniejsza poziom reaktywnych form tlenu. Nadmiar ROS jest jednym z głównych czynników powodujących uszkodzenia wątroby.

  1. Tłumienie ekspresji kolagenu

Drugim mechanizmem działania AHCC jest blokowanie ekspresji kolagenu przez kanał TLR4. Dzięki temu proces włóknienia wątroby zostaje zahamowany, co znacząco ogranicza ryzyko marskości.

Jak wskazują wyniki badań na myszach, AHCC wydaje się działać na dwóch ścieżkach, które prowadzą do zahamowania włóknienia wątroby, co może zapobiec marskości tego narządu.

Źródło: www.journals.physiology.org
Przejdź do treści