Do 2060 r. ekonomiczne koszty nadwagi i otyłości w Polsce mogą sięgnąć niemal 5 proc. PKB – alarmuje w najnowszej analizie Polski Instytut Ekonomiczny.
Z najnowszych danych Narodowego Funduszu Zdrowia, wynika, że otyłość i nadwaga stają się jednym z najpoważniejszych wyzwań zdrowotnych i ekonomicznych współczesnej Polski. Problem ten dotyczy już 64,5 proc. dorosłych Polaków – w tym 26,8 proc. osób otyłych i 37,7 proc. z nadwagą.
Badanie NFZ, obejmujące ponad 13,4 mln dorosłych pacjentów POZ, pozwoliło na precyzyjne oszacowanie skali zjawiska poprzez analizę wskaźnika BMI. Eksperci PIE podkreślają, że konsekwencje otyłości i nadwagi wykraczają daleko poza obszar zdrowia publicznego – mają one również istotny wpływ na wydajność pracy, koszty leczenia i ogólny rozwój gospodarczy.
Według raportu PIE, ekonomiczne koszty otyłości i nadwagi w Polsce wynosiły w 2019 roku 2,58 proc. PKB, a prognozy wskazują, że do 2060 roku mogą wzrosnąć do 4,86 proc. PKB. Oznacza to, że Polska znajdzie się wśród krajów Unii Europejskiej najbardziej dotkniętych ekonomicznymi skutkami tej choroby – zaraz po Bułgarii, gdzie koszty mogą sięgnąć aż 7,08 proc. PKB.
Problem ma charakter globalny. Jak wynika z analiz obejmujących 161 państw, w 2019 roku koszty ekonomiczne otyłości i nadwagi stanowiły 2,19 proc. światowego PKB, a do 2060 roku mogą wzrosnąć do 3,29 proc. PKB. W państwach Unii Europejskiej przewiduje się wzrost z 2,16 proc. do 3,02 proc.
Największy przyrost kosztów dotyczy krajów o niskich i średnich dochodach, gdzie szybkie tempo urbanizacji i zmiany stylu życia – w tym ograniczona aktywność fizyczna i dieta oparta na produktach wysokokalorycznych – prowadzą do dynamicznego wzrostu liczby osób z nadwagą.
PIE zwraca uwagę, że otyłość jest narastającym wyzwaniem dla finansów publicznych. Według szacunków, do połowy wieku kraje OECD będą przeznaczać nawet 8 proc. swoich budżetów zdrowotnych na leczenie powikłań otyłości, takich jak cukrzyca typu 2, nadciśnienie, choroby układu krążenia czy nowotwory.
Eksperci podkreślają konieczność działań prewencyjnych. W wielu państwach Unii Europejskiej wdrażane są podatki od produktów o wysokiej zawartości cukru, tłuszczu i soli (HFSS) oraz obowiązek czytelnego etykietowania żywności. Komisja Europejska rozważa obecnie ujednolicenie tych przepisów na poziomie całej Wspólnoty.