Nowe badania prowadzone przez zespół z Purdue University rzucają nowe światło na rolę tłuszczów w rozwoju choroby Alzheimera. Wyniki, opublikowane w czasopiśmie Immunity, pokazują, że nadmiar lipidów w komórkach odpornościowych mózgu – mikrogleju – utrudnia im walkę z patologicznymi zmianami i prowadzi do pogłębiania neurodegeneracji.
Dotychczas większość terapii koncentrowała się na klasycznych objawach choroby – złogach amyloidu beta i splątkach białka tau. Zespół kierowany przez prof. Gaurava Choprę wskazuje jednak, że kluczowe może być przywrócenie prawidłowego działania komórek odpornościowych mózgu poprzez ograniczenie gromadzenia się tłuszczów.
Naukowcy wykazali, że w pobliżu złogów amyloidu beta mikroglej produkuje nadmierne ilości kwasów tłuszczowych, które są następnie przekształcane w trójglicerydy i odkładane w komórkach. Proces ten napędza enzym DGAT2, którego nadmierna obecność sprawia, że mikroglej staje się „przeładowany” tłuszczem i traci swoje funkcje obronne. Blokowanie działania lub degradacja tego enzymu w modelach zwierzęcych zmniejszała ilość złogów, poprawiała kondycję mikrogleju i wspierała zdrowie neuronów.
Badacze sugerują, że odkrycie to otwiera drogę do nowych terapii opartych na biologii lipidów, które mogą wspomóc naturalne mechanizmy obronne mózgu.
Praca stanowi część inicjatywy One Health na Purdue University, łączącej badania nad zdrowiem ludzi, zwierząt i roślin.